Search
Generic filters

ANDON PERSONSÖKAR SYSTEM I PRODUKTION OCH LAGER

ANDON PERSONSÖKAR SYSTEM I PRODUKTION OCH LAGER

När man talar om Andon system i produktionen kallas systemen ofta för Andon-ljus. Det vill säga att en lampa tänds när någon trycker på en knapp eller display.

Andon systemet kan också vara en digital skylt som kan visa en text, ett nummer eller en färg, ofta på en digital displaytavla eller skärm.

Det som ger störst möjligheter att skicka ett direktmeddelande till mottagaren är ett Andon system baserat på en personsökare. En personsökare (även kallad pager) kan avge larm med hjälp av antingen ljud eller ljus och det kan skicka textmeddelanden.

Andon systemet uppstod ur metoder för kvalitetskontroll i produktionssystem hos Toyota. Här skulle systemet slå larm om det uppstod problem i produktionslinjen. Den som upptäckte problemet fick dra i ett snöre och därmed skicka en signal till ett Andon larm. Ofta var det ett larm baserat på att man drog kablar och ledningar till exempelvis en ringklocka.

Idag består systemen huvudsakligen bara av en knapp, eller de är inbyggda i IT-system som redan används i produktionen. På så sätt kan Andon larm skickas trådlöst och är därför mycket mer flexibla. Mottagaren kan antingen ha en personsökare som sitter i bältet eller som en klocka på armen, och man behöver inte befinna sig på samma plats hela tiden (t.ex. sitta framför en skärm) utan man kan röra sig fritt och ändå motta larmet.

Det kan finnas flera anledningar till att skicka ett Andon larm;

Andon system kan även användas i butiker. Exempelvis i klädbutiker där man installerar anropsknappar i omklädningsrummen så att kunden kan kalla på personalen utan att lämna omklädningsrummet. Eller när mekanikern på verkstaden har problem och behöver reservdelar eller hjälp från en arbetsledare.

Andon anropssystem behövs överallt! På Discover Systems erbjuder vi individuella lösningar, oavsett om de behövs i produktion, lager, verkstad eller annat. Om ditt företag använder LEAN eller Six Sigma-system så kan du säker också använda ett bra Andon system. Ring oss så kan vi visa dig hur du kan uppnå större säkerhet samt tidsbesparingar och effektiv produktion.

 

ANDON PAGER SYSTEMERANDON PAGER SYSTEMER

Discover Systems Logo