Lägga om från buffé till självservering eller servering i din restaurang
Överväger du att lägga om från buffé till självservering eller servering i din restaurang.
Under dessa Corona-tider är många restauratörer rädda för gästernas reaktion på att äta från buffén, och de vill därför byta till självservering eller till vanlig servering med servitörer.
Det finns generellt många offentliga riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som buffétrestaurangerna följer noga, men det är klart att man inte kände till Corona när dessa riktlinjer togs fram, och nu funderar många restauratörer på hur gästerna reagerar när restaurangen får öppna igen.
Corona smittar inte genom maten utan främst genom nysningar och hosta, och eftersom bufféserveringen är ett ställe där många människor kan råka stå nära varandra så rekommenderar Livsmedelsstyrelsen inte att man har bufféservering just nu.
Det kan naturligtvis vara svårt att ändra sin verksamhet och vanor och metoder, men det handlar om att uppfylla gästernas önskemål och skydda sig mot de riskfaktorer som Corona medför. Om en bufférestaurang skulle visa sig vara ett av de områden där det är svårt att få gästerna att återvända, då finns det lyckligtvis hjälp att hämta.
Om man i stället vill ha exempelvis självservering, då kan ett system med restaurangpuckar vara en ovärderlig hjälp. Gästerna beställer t.ex. vid en disk, och gästen anropas med hjälp av en puck eller pager och kan hämta maten när den är klar. Enkelt och effektivt.
Om du vill har servering kan ett servitör-personsökarsystem göra det lätt och effektivt att kommunicera med köket, och gästen får maten så snart den är klar. Antingen serverad av en servitör eller en runner, som är en person som bara kommer med maten.
En annan fördel som restauranger kan få genom att lägga om från buffé till servering eller självservering är att det kan minska matsvinn, eftersom man kan hantera råvarukonsumtion och inköp på ett bättre sätt.
Buffé innebär ofta att maten står framme länge på buffén och sedan måste kasseras av hälsoskäl. Mat som produceras i ett kök plockas bara ut ur kylen efter behov och kan därför hålla längre, och så kan man planera inköpen annorlunda.
Om man vill ändra sin restaurang från buffé till servering eller självservering, så måste man naturligtvis lägga om sina vanor och arbetssätt i både köket och restaurangen för att få bästa möjliga arbets- och gästflöde.
Discover Systems har 20 års erfarenhet av just att hjälpa restauranger att uppnå de bästa serveringsvillkoren till förmån för gäster, restaurangägare, servitörer och annan restaurangpersonal, och vi ger gärna råd vad gäller övergång från buffé till servering eller självserveringsrestaurang. Våra personsökare ger en optimal start på en sådan övergång och gör det lättare att lägga om din bufférestaurang till självserverings- eller till serveringsrestaurang.
Fördelarna med att lägga om sin bufférestaurang till serveringsrestaurang eller restaurang med självservering kan vara;
- Få gästerna att återvända efter dessa Corona-tider
- Mindre matsvinn
- Tallriksservering kan även innebära mindre användning av servis
- Möjlighet att införa nya rätter med högre pris/vinst (biff, grillad fisk etc.)
- Servering med servitör ger möjligheter till ökad merförsäljning
- Marknaden för serveringsrestauranger är betydligt högre än för bufférestauranger*
*Ref. HORESTA – Matindex 2017 – endast 21% föredrar bufférestauranger