Search
Generic filters

Matavfall – ett globalt problem

Matavfall – ett globalt problem

Minska matavfall med pucksystem

Matavfall har blivit ett globalt problem. Europeiska miljöbyrån uppskattar att ungefär en tredjedel av världens livsmedelsproduktion går förlorad eller slösas bort.

När man samtidigt vet att det är cirka en miljard människor som varje dag går till sängs hungriga, samtidigt som värdekedjan för mat och dryck är orsaken till 17% av våra direkta utsläpp av växthusgaser och 28% av råvaruförbrukning, finns det är verkligen anledning att fokusera på detta.

Lyckligtvis är restauranger och hotell bra på att hantera detta och enligt statistiken orsakar branschen endast 4% avfall. Det finns dock flera anledningar att fortsätta och ständigt försöka reducera avfallet. Inte minst för vår miljö, men också för företagens vinster och verksamhet.

Oavsett om du har en restaurang, hotell, matsal, restaurang eller institution som gör och serverar mat, finns det flera saker du kan göra för att bidra.

  • Använd mindre tallrikar på buffén. Detta gör att människor lägger upp mindre mat per gång. Därmed slutar mindre i avfallskorgen.
  • Håll regelbundna möten med personalen och granska vad som kastas varje dag.
  • Gör listor med populära rätter och placera dem i framkant av buffén. Detta kan i många fall innebära att de mindre populära rätterna inte behövs tillagas i så stora mängder som tidigare.
  • Överväg den pågående försäljningen av de enskilda rätterna. På så sätt får du en översikt över dina kunders preferenser, och du kan bedöma vilka rätter som det finns tillräckligt av och som tenderar att inte ätas upp. Skapa din egen statistik och dagbok, vilket också kan hjälpa ny personal.
  • Ha få färdiga måltider, använd ett pucksystem på tider utanför lunchrusningen. Det är uppenbart att mellan klockan 11-13 i lunchtid så bör det finnas färdiga rätter på självserveringen, men många restauranger underskattar att gästerna faktiskt vill vänta på färska rätter. Vid beställningar efter lunchrusning, använd då istället ett pucksystem. Gästen får vänta några minuter och maten serveras sedan en fräsch och ny tillagad.

Förutom Discover Systems bidrag med puckssystem, finns det många andra företag som arbetar med tekniska lösningar till stora restauranger, så att man kan mäta och organisera sitt matavfall.

Lyckligtvis finns det också många organisationer, både europeiska och globala, som arbetar för att minska matavfall varje dag. Från EU och FN till mängder av privata initiativ

 

 

Discover Systems Logo